źródło: www.dessertnowdinnerlater.com

Przygotwanie:
Umieść wszystkie składniki na ciasto (oprócz miękkiego i roztopinonego masła, malionego kisielu) w mikserze. Wymieszaj na średnich obrotach przez około 20-25 minut, aż ciasto zrobi się zwarte i będzie odchodziło od dna miski. Wyjmij ciasto z miski i umieść na lekko posypanej mąką powierzchni. Uformuj z ciasta kwadrat, przykryj ręcznikiem i odstaw na 10 minut.

Spłaszczyć ciasto wałkiem na grubość ok 5 mm. Rozwałkowane ciasto posmaruj w 2/3 miękkim masłem i złóż załadając jeden koniec ciasta do środka, a drugi na niego. Umieść ciasto na blasze i wstaw do lodóki na 20minut. Rozwałkuj ponownie. Następnie roztopionym masłem posmaruj środek ciasta i zawiń konce do środka. Posmaruj ponownie 1/2 część ciasta (wzdłuż dłuższej krawędzi) i złóż ciasto na pół. Powstały wałeczek pokrój na 1 cm szerokości kawałeczki, które zroluj i układaj w opruszonych mąką foremkach do muffinek.
REKLAMA

Przykryj ściereczką i pozostaw na 1,5-2h do wyrośnięcia. Po tym czasie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, wcześniej jednak posmaruj wierzch bułeczek pozostałym roztopionym masłem.Piecz 13-15 min. Po wyjęciu pozostaw bułeczki do ostygnięcia. Składniki na lukier wymieszaj dokładnie razem w średniej wielkości misce tak, aby nie było grudek, a koksystencja przypominała śmietanę. Po przygotowaniu lukru nałóż go na każdą bułeczkę i pozostaw do jego zastygnięcia.

2 z 2

0 komentarze