środa, 22 października 2014

Święta Bożego Narodzenia coraz bliżej. Szał przygotowań już niedługo nas dopadnie. W tym okresie każda z nas przyjmuje mnówstwo gości i chciałaby zaskoczyć ich czymś wyjątkowym. Szperając w internecie w poszukiwaniu ciekawych przepisów i propozycji na świąteczny stół, natknęłam się na fantastyczny przepis na czekolodowo-piernikowy likier. Wygląda niezwykle smakowicie i podejrzewam, że zasmakuje niejednej osobie, którą ugościcie. Dużym plusem tegoż oto likieru jest to, że przygotowuje się go niezwyle szybko i można spożyć tego samego dnia.




Zapraszam do przepisu:

Skladniki na 750 ml:

100 g gorzkiej czekolady (co najmniej 50% kakao)
400 g śmietany kremowki
100 g przesianego cukru pudru
2 płaskie łyżeczki przyprawy do piernikow (dałam 3)
200 ml wódki (38%)

Przygotowanie:
Czekoladę połamać na kawałki, włożyć do miski. W małym rondelku zagotować wodśę, ustawić miske na garnku i stopić czekolade w kapieli wodnej (woda w garnku powinna tylko lekko bulgotać). Dodać śmietanę, wymieszać. 
Wsypać przesiany cukier puder i tak długo mieszać, aż cukier całkowicie sie rozpuści. Zdjać miskę z garnka, wsypać przyprawe do piernikow, wlać wódke i wszystko razem dobrze wymieszać.
Gotowy likier przelać do czystych, wyparzonych butelek. Dobrze zakrecić (lub zakorkować) butelki. Przechowywać w lodowce. 
Likier jest gotowy do spożycia juź od razu po przygotowaniu. Jest świetnym dodatkiem do lodów waniliowych lub innych deserow. W lodowce można go przechowywać 3-6 miesięcy.

źródło: www.kalejdoskopkulinarny.blogspot.com


Mam nadzieję, że wypróbujesz ten przepis podczas tych świąt i co najważniejsze, że zasmakuje Twoim gościom.

Przepis pochodzi ze strony kalejdoskop kulinarny



0 komentarze