środa, 5 listopada 2014

Tartaletki w nowym unikatowym stylu, które bardzo mi się spodobały. Nie wyglądają jak tradycyjne, które znamy.Są w kształcie pięknych kwiatuszków , które przypadną do gustu wielu osobom i podejrzewam,że mało kto będzie w stanie oprzeć się zjedzeniu choć jednej. Hmm...jestem pewna, że na jednej się nie skończy :D Przepis pochodzi ze strony inspired by charm
/>



Do przygotowania ciasteczek będziesz potrzebowała:



Składniki:

Czekolade miseczki: 

2 szklanki mąki 

4 łyżki kakao w proszku 

4 łyżki cukru 

1 łyżeczka soli koszernej 

100g zimnego masła 

4 łyżki margaryny 
2 żółtka jajka L 
6 - 8 łyżek kawy mrożonej 

Nadzienie z masła orzechowego: 

1 szklanka masła orzechowego 

220 g serka homogenizowanego naturalnego 

1 łyżeczka wanilii 

1 1/4 szklanki cukru do wypieków 

220g bitej śmietany 

Polewa czekoladowa:

1 szklanka czekoladowych chipsów lub gorezkiej czekolady (posiekanej) 

1 łyżka margaryny

pokrojone orzechy ziemne (opcjonalnie, ilość wg uznania)


źródło: www.inspiredbycharm.com
Przygotowanie:

W mikserze (można też zrobić to ręcznie) połącz mąkę, kakao, cukier, sól i wymieszaj dokładnie na niskich obrotach. Dodaj masło i margarynę i wymieszaj raz jeszcze do momentu, aż zacznie przypominać grubą kruszonkę. Dodaj żółtka, mrożoną kawę (zacznij od 5 łyżek) i wymieszaj ponownie pulsacyjnie, aż ciasto utworzy zwartą całość. Jeżeli ciasto będzie zbyt suche dodawaj po 1 łyżce kawy do momentu uzyskania porządanej konsystencji. Podziel ciasto na 2 części, zawiń w folię i wstaw do lodóki na min. 30 minut. 

Na posypanym mąką blacie rozwałkuj ciasto na grubość ok. 3-5mm. Następnie przy użyciu formy w kształcie kwiatka wytnij ciasteczka (jeżeli będą się kleiły podsyp mąką) z obu częsci ciasta, tyle ile Ci się uda. Przygotowane ciasteczka ułóż w formie do muffinek i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180stopni C na 12-15 minut. Partie cisteczek przygotuj po kolei, nie wszystkie naraz - miej przygtowaną koejną patrię, którą ułozysz po upieczeniu poprzedniej. Upieczone ciasteczka wyłóż z formy i odstaw do przestygnięcia.


Podczas stygnięcia tartaletek, wymieszaj masło orzechowe z serkiem homogenizowanym, wanilią oraz cukrem pudrem na gładką masę. Dodaj bitą śmietanę i zamieszaj raz jeszcze do uzyskania jednolitej masy. Przygotowanym kremem napełnij czekoladowe foremki (dla ułątwienia możesz użyć rękawa cukierniczego).



W rondlu roztop czekoladę z margaryną, dodaj orzechy i odstaw do lekkiego przestygnięcia. Przełóż gotową polewę do plastikowego rękawa i polej tartaletki wcześniej napełnione kremem. Na koniec posyp jeszcze odrobiną orzechów do dekoracji.





0 komentarze