Tartaletki w nowym unikatowym stylu, które bardzo mi się spodobały. Nie wyglądają jak tradycyjne, które znamy.Są w kształcie pięknych kwiatuszków , które przypadną do gustu wielu osobom i podejrzewam,że mało kto będzie w stanie oprzeć się zjedzeniu choć jednej. Hmm...jestem pewna, że na jednej się nie skończy :D Przepis pochodzi ze strony inspired by charm
/>
Do przygotowania ciasteczek będziesz potrzebowała:
Składniki:
Czekolade miseczki:
2 szklanki mąki
4 łyżki kakao w proszku
4 łyżki cukru
1 łyżeczka soli koszernej
100g zimnego masła
4 łyżki margaryny
2 żółtka jajka L
6 - 8 łyżek kawy mrożonej
1 szklanka masła orzechowego
220 g serka homogenizowanego naturalnego
1 łyżeczka wanilii
1 1/4 szklanki cukru do wypieków
220g bitej śmietany
1 szklanka czekoladowych chipsów lub gorezkiej czekolady (posiekanej)
1 łyżka margaryny
pokrojone orzechy ziemne (opcjonalnie, ilość wg uznania)
W mikserze (można też zrobić to ręcznie) połącz mąkę, kakao, cukier, sól i wymieszaj dokładnie na niskich obrotach. Dodaj masło i margarynę i wymieszaj raz jeszcze do momentu, aż zacznie przypominać grubą kruszonkę. Dodaj żółtka, mrożoną kawę (zacznij od 5 łyżek) i wymieszaj ponownie pulsacyjnie, aż ciasto utworzy zwartą całość. Jeżeli ciasto będzie zbyt suche dodawaj po 1 łyżce kawy do momentu uzyskania porządanej konsystencji. Podziel ciasto na 2 części, zawiń w folię i wstaw do lodóki na min. 30 minut.
Na posypanym mąką blacie rozwałkuj ciasto na grubość ok. 3-5mm. Następnie przy użyciu formy w kształcie kwiatka wytnij ciasteczka (jeżeli będą się kleiły podsyp mąką) z obu częsci ciasta, tyle ile Ci się uda. Przygotowane ciasteczka ułóż w formie do muffinek i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180stopni C na 12-15 minut. Partie cisteczek przygotuj po kolei, nie wszystkie naraz - miej przygtowaną koejną patrię, którą ułozysz po upieczeniu poprzedniej. Upieczone ciasteczka wyłóż z formy i odstaw do przestygnięcia.
Podczas stygnięcia tartaletek, wymieszaj masło orzechowe z serkiem homogenizowanym, wanilią oraz cukrem pudrem na gładką masę. Dodaj bitą śmietanę i zamieszaj raz jeszcze do uzyskania jednolitej masy. Przygotowanym kremem napełnij czekoladowe foremki (dla ułątwienia możesz użyć rękawa cukierniczego).
W rondlu roztop czekoladę z margaryną, dodaj orzechy i odstaw do lekkiego przestygnięcia. Przełóż gotową polewę do plastikowego rękawa i polej tartaletki wcześniej napełnione kremem. Na koniec posyp jeszcze odrobiną orzechów do dekoracji.
0 komentarze