środa, 15 października 2014

Szykuje Ci się jakaś specjalna okazja? Jakieś przyjęcie, na którym pojawi się mnóstwo gości? A może rodzinne spotkanie, na którym chciałabyś zabłysnąć i wprowadzić wszystkich w zachwyt, ale nie wiesz jak?

Nie martw się mam dla Ciebie fantastyczną propozycję, która spowoduje, że Twoim gościom opadną szczęki, poziom zazdrości skoczy do maximum, a Ty będziesz czuła się jak Perfekcyjna Pani Domu. Na uroczystościach często spotykasz te same wypieki – tradycyjny jabłecznik, standardowy sernik, karpatka. Zaskocz swoich gości czymś, czego prawdopodobnie wielu z nich nie widziało lub nie miało możliwości skosztować w takiej wersji. Zamiast popularnych wypieków proponuję Ci wyśmienite, a zarazem wykwintne i eleganckie babeczki. Nie ma nic lepszego jak pyszne, słodziutkie ciasteczki. Pamiętaj, że wszystko jemy najpierw oczami, później poznajemy smak. A kto z nas jest w stanie oprzeć się tak pięknie przygotowanej muffince? No kto?



Na pewno przygotowanie takich babeczek zajmie Ci trochę więcej czasu niż upieczenie zwykłego ciasta. Pomyśl jednak, jaki będzie efekt podania sernika, a jaki podania eleganckich babeczek? Przygotowanie ich wbrew pozorom nie jest, aż takie trudne. Pieczenie zajmuje zwykle tyle, co upieczenie zwykłego ciasta. Sprawa robi się bardziej skomplikowana, kiedy zaczynamy dekorować nasze babeczki, ale wszystko czego potrzebujesz znajdziesz w sklepie. Nie musisz sama przygotowywać dekoracji.

A teraz czego będziesz potrzebować do ich przygotowania:

-papierowe foremki do babeczek lub silikonową formę
-składniki na babeczki
- dekoracje – koraliki, posypki, różyczki itp. (wszystko zależy id Twojej wyobraźni)
- czekoladę, lukier lub cukier puder

Jeżeli chodzi o składniki i przygotowanie babeczek, poniżej zamieszczam przepis na czekoladową wersję, która wg mnie jest jedną z najprostszych:

Składniki (12 muffinek):

1,5 szklanki mąki
3 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 szklanki cukru
0,5 szklanki oleju
0,5 szklanki mleka
150 g gorzkiej czekolady

Przygotowanie:

Do mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia dosypujemy cukier i następnie wbijamy jajka. Miksujemy wszystko razem, dolewając olej. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, dolewamy po łyżce mleka i nadal miksujemy. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i dolewamy do masy. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Formę wyłożoną papilotkami wypełniamy ciastem i pieczemy 20-25 minut w temperaturze 180ºC. Muffinki studzimy na zewnątrz piekarnika. Dekorujemy wg uznania.

A więc którą opcje wybierasz?

źródło: www.sweetvioletbride.com

źródło: www.pinterest.com

źródło: www.pinterest.com

źródło: www.pinterest.com

źródło: www.pinterest.com

Która muffinka najbardziej Wam się podoba? Jeżeli macie swoje propozycję piszcie :)



0 komentarze