Ten piękny bekonowy okrąg śniadaniowo zadowoli każdego z nas, a dodatkowo co najważniejsze nasypi na wiele godzin.
Nie wiem jak Ty, ale ja osobiście uwielbiam weekendowe śnadania. Mogę spokojnie usiąść, zastanowić się na co mama ochotę, przygotować to bez pośpiechu i zjeśc rozkoszując się każym kawałkiem. Weekendowe śniadanie zazwyczaj jest "na bogato", staram się przygotować coś innego i coś co będzie bardzie wykwintne niż w tygodniu. Śniadanie, które Ci proponuję nie wymaga wielu specjanych składników i należy raczej do tych z serii "zrób co masz w lodówce".
Bekonowy pierścień zapiekany z serem napewno przypadnie do gustu Twojemu ukochanemu oraz dzieciom (jeżeli jesteś już mamą). Szybkie sobotnie lub niedzielne śnaidanie napełni jeszcze większym pozytywnym nastawieniem i dobrym humorem na cały dzień. W końcu przez żołądek do serca :)
1 opakowanie ciasta francuskiego
8 plastrów boczku
½ czerwonej papryki (pokrojonej w kostkę)
½ zielonej papryki (pokrojonej w kostkę)
5 jajek
1 szklanka startego ser cheddar (lub innego)
sól i pieprz do smaku
1 jajko do smarowania (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
W misce ubij jajka, dodaj pokrojoną paprykę i wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Podsmaż na patelni tak, jakbyś smażyłą jejecznicę.
Ciasto francuskie rozłóż na pergaminie, lekko rozwałkuj i wytnij trójkąty. Z przygotowanych kawałkó ułóż koło w kształcie gwiazdy.
Na każdym trójkącie ułóż kawałek boczku, połowę sera wokół pierścienia, dodaj jajecznicę na całym okręgu i posyp resztą sera.
Końce trójkątów złóż do środka, posmaruj ciasto jajkiem i wstaw do piekarnika. Piecz około 20 minut lub do momentu, aż ciasto uzyska złoto-brązowy kolor.
A jakim śniadaniem Ty zaskakujesz swoich domowników?
0 komentarze