czwartek, 16 października 2014

Pieczenie może okazać się dość trudne dla osób zaczynających swoją przygodę z gotowaniem. Wypieki wymagają wprawy, którą nabierzesz z czasem i praktyką. Są jednak przepisy na pyszne desery, które możesz zrobić bez użycia piekarnika lub użyć go w bardzo minimalnym stopniu w wykonaniu niewielkiego elementu dania.

Tym razem ma dla Ciebie przepis na deser, który wymagać będzie od Ciebie trochę więcej pracy, ale zasmakuje wszystkim. Jest to nieco inny przepis niż te, które królują w książkach kucharskich czy internecie. Jeżeli nadarzy się specjalna okazja lub jeżeli masz ochotę zrobić niespodziankę swojemu ukochanemu proponuję Ci przygotowanie Passover Matzo. Nazwa może dziwna, ale deser przepyszny – z karmelowo-czekoladowych krakersów, lekkiego musu czekoladowego i puszystego kremu z serka mascarpone. Mniam….





Składniki na karmelowo-czekoladowe krakersy:

pełnoziarniste płaty macy (znajdziesz w sklepie internetowym lub lepszym markecie)
1 kostka masła
1 szklanka brązowego cukru
1 łyżeczka ekstraktu wanilii
350g czekoladowych drażetek lub gorzkiej czekolady (posiekanej)
migdały(posiekane)

Przygotowanie:

Na blasze wyłożonej papierem do pieczenie ułóż płaty macy. W rondelku rozpuść masło, dodaj brązowy cukier, rozpuść go i gotuj, aż zaczną pojawiać się pęcherzyki i cukier lekko zbrązowieje. Dodaj wanilie. Powstały karmel wylej na płaty macy. Wstaw blachę do piekarnika rozgrzanego do 250stopni na 25-30min. Po tym czasie wyjmij j blachę, rozłóż kawałki czekolady na płatach macy i wstaw na kolejne 3-4min. lub do momentu, aż czekolada zacznie się rozpuszczać. Kolejną rzeczą będzie równomierne rozsmarowanie czekolady na macy. Posyp posiekanymi migdałami i pozostaw do ostygnięcia, a następnie wstaw do lodówki na ok. 2 godziny. W zależności od ilości płatów postępuj identycznie z pozostałymi płatami macy.

Składniki na mus czekoladowy:

100 g masła
100 g połamanej na kostki ciemnej czekolady deserowej
3 duże jajka
2 łyżeczki kakao
100g drobnego cukru
2 łyżeczki żelatyny w proszku, rozpuszczonej w 80 ml ciepłej wody

Przygotowanie:

Rozpuść masło z czekoladą i ostudź. Zmiksuj żółtka z kakao, dodaj do ostudzonej czekolady i wymieszaj. Mikserem ubij białka na bardzo sztywną pianę, dodawaj stopniowo cukier i miksuj, aż piana będzie gęsta, sztywna i błyszcząca. Ubite białka wymieszaj bardzo delikatnie z ostudzoną masą czekoladową oraz rozpuszczoną w wodzie żelatyną. Masę wylej na środek upieczonego spodu. Wstaw do lodówki najlepiej na noc. 

Składniki na krem z serka mascarpone:

1 szklanka śmietany kremówki
1 szklanka przesianego cukru-pudru
2 szklanki serka mascarpone o temp. pokojowej
2 łyżki soku z cytryny (opcjonalnie) 1 łyżeczka startej skórki cytrynowej(opcjonalnie)

Przygotowanie:

Ubij śmietanę kremówkę z cukrem-pudrem. Wymieszaj następnie delikatnie serek mascarpone z sokiem i skórką z cytryny. Dodaj ubitą śmietanę i delikatnie wymieszaj.



źródło: www.foodideasrecipes.com


Przygotowanie – całość deseru:

Karmelowo-czekoladowe płaty macy pokrój na mniejsze kawałki (wg uznania). Układaj wg schematy: karmelowo-czekoladowy krakers, krem z mascarpone, karmelowo-czekoladowy krakers, mus czekoladowy, karmelowo-czekoladowy krakers i tak do wysokości deseru, jaki sobie wymyślisz. Na samej górze ułóż po kilka malin lub innych owoców.





0 komentarze